vrijdag 28 juni 2019

Olifantenpoot plant

Online, open-access, multidisciplinary journal from Nature Research. Including plant biotechnology, breeding, cell biology, development, genetics and more! Kies nu jouw favoriete boeket uit de uitgebreide collectie! Wie verras jij via Greetz?


Topkwaliteit Planten , voordelig en zonder gesjouw thuisbezorgd. Hét online tuincentrum met meer dan 10. Bestel Buitenplanten vanaf €49! Bomen I Struiken I Planten. Hierdoor heeft de plant ook de bijnaam Olifantenpoot of Olifantspoot gekregen in Nederland.


Maar de van oorsprong Mexicaanse Beaucarnea heeft deze verdikking in de stam niet alleen voor de sier. Deze robuuste stam en verdikking bij de knolvormige voet lijkt op een olifantenpoot en dit is hierdoor de nederlandse naam van deze plant. De stam stam ziet er niet alleen heel gaaf uit, het is ook een groot waterresservoir. De binnenkant van de stam heeft iets weg van een spons.


Alles wat je moet weten over de Beaucarnea (Olifantspoot), vind je hier. Een goed verzorgde Beaucarnea heeft prachtige bladeren en is een lust voor het oog. De Yucca Elephantipes heeft tamelijk zachte bladeren, die overigens niet altijd naar beneden hangen. Kenmerken en verzorging De beaucarnea is verrassend verre familie van de asperge! Deze sterke plant is een eye-catcher met een grote sierwaarde door de grote klolvomige onderkant en de smalle lange bladeren.


Nu begint de plant licht te worden en valt helemaal uit. Ik heb de plant pas twee keer een klein beetje water gegeven met Pokon, in de hoop dat hij wat aan kan sterken. Is er iemand die dit ook heeft meegemaakt? Of zijn er mensen die tips hebben zodat onze vroeger o zo mooie Olifantenpoot weer goed kan groeien en weer mooi groen wordt?


Olifantenpoot plant

In de poot slaat de plant een veiligheidsvoorraad aan water op, waar de plant van drinkt in de donkere herfst en wintermaanden. Hou de aarde dus vrij droog. U ontvangt een goed verzorgingsadvies bij uw aankoop. Met deze grote Olifantenpoot of Oloifantspoot haalt u een echte blikvanger in huis.


Op de foto ziet u de grote maat. Geef in deze periode nog minder water, want de plant verbruikt er zonder zijn volle toef blad nog minder van. Lelijk geworden punten kunt u afknippen en van tijd tot tijd sterft er ook blad in zijn geheel af.


Olifantenpoot plant

Dit kunt u er heel voorzichtig aftrekken als het geheel verdord is en meestal groeien er even snel weer nieuwe bladeren bij aan de plant. Deze plant heeft geen last van te lage of te hoge luchtvochtigheid. Begieten met mate, nooit teveel. De grond mag tussen gietbeurten drogen.


Tijdens de rustperiode zelfs nog minder begieten. Eventuele bruine bladpunten mogen afgeknipt worden. De plant mag in de zomer naar buiten op een beschutte zonnige plaats. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de bananenplant, heeft de Beaucarnea weinig water nodig.


Dat komt omdat de plant water in de stam opslaat. Dat is wat lastiger inschatten wanneer het nodig is om water te geven. Voel daarom aan de bodem, als deze droog aanvoelt, geef dan wat water. In de zomer droogt de grond sneller uit, dus houdt daar.


Laat je bloemetje bezorgen met een gepersonaliseerde wenskaart. Het is een makkelijke, ijzersterke, exotische kamerplant. De robuuste stam met verdikking bij de knolvormige voet lijkt op een Olifantenpoot (de Nederlandse naam voor deze plant ). Naast dat de stam er heel gaaf uit ziet is het ook een groot waterreservoir, waardoor de plant een geruime tijd zonder water kan. De plant kent twee wetenschappelijke namen: Nolina voor de jonge exemplaren, Beaucarnea voor de volwassen plant. De Nederlandse benaming is olifantspoot: de plant dankt deze aan haar brede wortelknol, waarin de stam van de plant onderaan eindigt.


Die heeft wel wat weg van de poot van een olifant. Zo groot wordt de plant in de woning niet. Tip: plant de olifantspoot nooit dieper dan hij stond.


De stronk zelf moet namelijk niet of nauwelijks in de aarde staan om rotting te voorkomen. Dat maakt deze plant bovendien ook visueel aantrekkelijker. Doe het ophogen ook weer niet al te enthousiast, want de wortels zijn zelden zo stevig ontwikkeld dat ze de plant erg veel steun verlenen.


Elke maand geef ik de plant een klein beetje water (dat doe ik ook al vanaf dat ik hem heb, dus ook daarin heb ik niets veranderd). De laatste weken heeft mijn Olifantenpoot (Beaucarnea) aan de onderkant steeds opnieuw gele bladeren. Eerst haald ik die direct weg, maar nu zijn het er zo veel dat de hele onderste rij (per stam) geel is.


Wanneer de plant ouder wordt gaat de stam groeien, nadat de knol eronder is uitgezet. Opslag van water voor de plant vindt plaats in de knol. De Beaucarnea Olifantenpoot valt onder de vetplanten waardoor ze goed bestand is tegen droge lucht en volle zon.


Dit maakt haar een gemakkelijk verzorgbare plant. Koop en verkoop olifantenpoot eenvoudig op Marktplaats.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts