woensdag 31 juli 2019

Schimmel in hout

Schimmel in hout

Professionele vochtbestrijding. Oorzaken, oplossingen en scherpe tarieven. Waterglas bestellen en uw muur of vloer waterdicht maken?


Duurzamen houten dakkapelkozijnen voor een lage prijs en snel geleverd. Bereken wat jouw houten kozijn kost. Hout is een redelijk duurzaam materiaal welke vele eeuwen kan trotseren. Het is echter wel zo dat hout ook onderhoud nodig heeft, en dat hout niet in alle omstandigheden kan overleven.


Hout onder vochtige omstandigheden kan last krijgen van schimmels welke van de bestanddelen van hout leven. Schimmels in hout zijn schadelijk als ze ervan leven. Want dan gaat het om schimmels die de opbouwstoffen van hout – cellulose en lignine – afbreken en opnemen. Het hout verliest zo zijn gewicht en sterkte. In hout met deze schadelijk schimmels dringt een priem met gemak in.


Ook klinkt het dof als we er met een hamer. Schrob daarna de schimmel met krachtige bewegingen uit het hout met de spons. Ga door tot alle schimmel verwijderd is. Na afloop van het schrobben doe je eetlepel olijfolie op een schone, droge doek.


Masseer de olijfolie in het hout met de doek, zodat het hout niet uitdroogt van het schrobben. Andere hardere materialen zoals beton of hout kan worden schoon gemaakt door natmaken en borstelen. Zeker bij hout is het de vraag of je het compleet kunt verwijderen.


Het kan zijn dat een stuk hout moet worden vervangen. Harde oppervlakten zoals glas enzovoorts kunnen bij schimmels eenvoudig worden schoon gemaakt. Niet alleen tast het uw woning aan maar het is ook slecht voor uw gezondheid.


Kampt u met schimmel in hout of vermoedt u dat er schimmel aanwezig is neem dan contact met ons op. Een specialist komt bij u langs en kijkt naar de schimmelproblemen in het hout. Wanneer u schimmel op hout laat bestrijden loopt u zelf geen risico’s, daarnaast heeft u de garantie dat de bestrijding succesvol zal zijn.


Schimmel in hout

De bestrijdingskosten vallen vaak mee, maar zijn per situatie verschillend. De omvang van de bestrijding is tenslotte altijd anders. Hierdoor gaat de sterkte van het hout snel achteruit. De zwam ontwikkelt zich alleen dan in hout , wanneer dit te vochtig is.


De zwarte schimmel is, zoals u vermoedt, zwart of zeer donker van kleur. Zwarte schimmel huist vooral in gipsplaten, hout en vochtige ruimtes zoals de badkamer, keuken en het toilet. Ook plekken met lekkages of waar water heeft gestaan, zoals een ondergelopen kelder, zijn ideaal voor schimmel. Hoe ontstaat zwarte schimmel ? Belangrijk is, dat u voor schilderen de ondergrond zeer grondig reinigt, zeker als er al schimmel aanwezig zijn. Om groene aanslag en schimmel te voorkomen kunt u uw hout voor het schilderen behandelen met een anti schimmel middel Svampdö gewoon inspuiten of kwasten en laten drogen.


Dood schimmel met ammonia. Ammonia is zeer effectief om schimmel mee te doden, maar het is een giftig schoonmaakmiddel dus het moet met mate gebruikt worden. Deze schimmels breken de opbouwstoffen van hout af door middel van enzymen. Deze enzymen werken alleen in een waterige omgeving. Hout moet een vochtigheidsgehalte van of hoger hebben om schimmels te laten ontstaan.


Er bestaan schimmels die kunnen groeien op hout , papier, tapijt, voedsel,. In de groeifase vormen ze kleurloze draden. Alleen om zich te verspreiden, vormen schimmels sporen die met het blote oog zichtbaar zijn - meestal als zwarte of gele vlekken op de muren. Houtrot is ook te herkennen aan het doffe geluid als er met een hamer op wordt geklopt.


Houtrot wordt altijd veroorzaakt door een teveel aan vocht. De belangrijkste maatregel is dan ook om vochtproblemen te verhelpen en het aangetaste hout te vervangen. Wanneer het vochtpeil naar beneden is gebracht, krijgen schimmels geen vat meer op het hout. Elk huis heeft duizenden van die schimmelsporen, maar om een echte schimmel te worden hebben die sporen een goede ondergron de juiste temperatuur en vocht nodig.


Over het algemeen groeien schimmels het beste in vochtige en warme omstandigheden. Dat is vooral afhankelijk van de reden waardoor de schimmel is ontstaan. Bij schimmel in de badkamer zijn vaak ook de kitranden van je douche en bad aangetast. Het is gelukkig op een aantal manieren te verhelpen.


Het ventileren is het simpelste maar dat heb je wellicht al geprobeerd. Aspergillus is een schimmel die vooral planten infecteert. Als hij massaal in huis voorkomt, kan deze schimmel ernstige medische klachten tot gevolg hebben.


Kelderzwam vreet nat hout aan in bijvoorbeeld kelders en vochtige kruipruimtes. Het verwijderen van schimmels van hout is bij deze soort moeilijk, omdat hij binnenin het hout groeit. Hout dat is aangetast met schimmels die naast de houtvezels ook de koolhydraten afbreken -de bruinrotschimmels- is ongeschikt als voedsel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts