dinsdag 5 november 2019

Teak kleuren met olie

Original Olie geproduceerd door middel van COextractie. Getest door onafhankelijk laboratorium. Elke productie van Topkwaliteit. Bekijk ons uitgebreide TEAC assortiment. Specialistisch advies nodig?


Laat je inspireren door ons grote aanbod TEAC.

Jij bepaalt hoe je betaalt! Vandaag bestel morgen in huis. Ervaar het gemak van Wehkamp.


Teak dat op schepen wordt toegepast zal uiteraard wat vaker onderhoud vergen omdat het water het zonlicht reflecteert waardoor de toplaag sneller wordt afgebroken. Ook daarvoor geldt echter eenvoudig: schoonmaken en afnemen met een in olie gedrenkte doek. Deze olie voedt niet alleen het hout maar geeft tevens een goede UV-bescherming waardoor opnieuw vergrijzen wordt vertraagd. Meubelen die toch grijs geworden zijn kunnen, voordat ze met Teak olie worden behandel hun oorspronkelijke kleur terug krijgen door ze te behandelen met een oxaalzuur-oplossing.


Door het teakhout regelmatig met olie te behandelen blijft de oorspronkelijke goudbruine kleur behouden.

Weet dat het niet aangeraden wordt om teakhouten tuinmeubels en meubels in vochtige omgevingen met olie te behandelen, want door de olie kan er schimmel gaan groeien. Kees laat zien hoe tafel in de olie onderhouden moet worden. Pimp je hout in een handomdraai met wasvernis van Polyvine.


Het nadeel van behandelen is vaak wel dat de kleur iets veranderd of de tafel gaat glanzen. Ik heb zelf mijn teakhouten salon- en eettafel behandeld met een spul dat heet Natural Woodsealer merk weet ik even niet meer. Maar als je daar niet op wilt wachten (of je hebt een andere kleur in gedachten) dan kun je tuinmeubelen van teakhout behandelen met verniswas, een krijtverfwash of Abbondanza Vintage Effect.


Teakhout opfrissen Wil je het teakhout niet verven, lichter maken of laten vergrijzen, maar juist opfrissen en de oorspronkelijke kleur teruggeven en. Deze zijn echter eenvoudig met een stukje schuurpapier weer te verwijderen. U kunt uw tafel gewoon met een vochtige doek afnemen. Voordeel is ook dat de tafel praktisch dezelfde kleur behoudt (alle hout verkleurt donkerder naar verloop van tijd).


In teak zit een natuurlijke olie , daarom is het hout ook zeer geschikt om buiten te gebruiken. Voor binnen en buiten meubelen. Teak (17) zie kleur voorbeeld in de foto ! Ook zeer geschikt voor de maandelijkse hout ,,voedingen dus de onderhoud van uw meubelen. Kleur olie en beitsolie kunt u prima gebruiken om uw onbehandelde meubels een andere kleur te geven.


Vooral op houtsoorten die erom bekend staan last te hebben van ‘bloedingen’ na het verven met bijvoorbeeld krijtverf, is dit een prima alternatief. Denk bijvoorbeeld aan eiken en teakhout. Teak is namelijk van nature een vettige houtsoort.

Als het hout ook nog eens goed is onderhouden met olie kan het heel lastig zijn om hier een verflaag op aan te brengen. Onbehandeld teakhout dat een beetje oud is, is het makkelijkst te verven. Hoe je dat het beste kunt doen lees je in deze blog. Ga rimpels en oneffenheden tegen met de exclusieve gezichtsverzorging van MGC Derma!


Bestel al je natuurlijke verzorgingsproducten snel en veilig via onze website! Niet onderhouden teak heeft een kleur van zilvergrijs en niet de warme gloed van teak. Als u met teakolie aan de gang wordt de het inderdaad donkerder. Het krijgt dan de warme donkere kleur die teak van nature heeft. U kunt ook ongekleurde neutrale olie gebruiken, dan wordt het hout minder donker dan met teakolie, wat gekleurd is.


Hoe je je teak tuinmeubelen gaat oliën hangt af van je persoonlijke voorkeur om al dan niet voor een kleurtje te gaan. Enerzijds kan je kiezen voor een olie met een neutrale kleur en anderzijds kan je ook gaan voor een kleurolie. Laten we beginnen met de eerste optie! Wilt u het hout waterafstotend of behandeld hebben dan kunt u deze behandelen met olie of met blanke lak lakken. Door deze behandel methode zal het hout donkerder op kleuren.


De vlammen in het hout komen meer naar voren en het hout wordt warmer van kleur. Blanke lak behandeling heeft weinig onderhoud nodig en heeft de hoogst beschermgraad. Doordat er geen laagje om het hout zit, heb je sneller een buts of kras in het hout zelf. Maar een beschadiging is ook weer snel een eenvoudig te herstellen met olie. Ik koos voor de “Hardhout olie Royal teak ” van het merk tenco.


Breng met een schone kwast lak op het hout aan wanneer je tevreden bent met de kleur van het meubelstuk. Na het aanbrengen van de lak zorg je ervoor dat je de lak lang genoeg laat drogen. Er zijn drie soorten lak, ieder met zijn eigen kenmerken: Olie laat het hout er zo echt mogelijk uitzien, maar beschermt het hout niet het beste. Spuit het hout in met water en zodra je ziet dat er kleine balletjes in het water komen is dat het signaal van olie.


Normaal moet je altijd ontvetten met St Marc maar bij teak hout heeft dat geen enkele zin. Olie trekt in het hout en kan je er niet zomaar uit krijgen. Wrijf de olie uit met de Wypall pluisvrije doek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts