dinsdag 13 mei 2014

Kegeltjes en staafjes

Der mutige VorschIag eines Unternehmer wird sich für immer auf lhr Einkommen auswirken! Macht Sie reich in Tagen! Entdecken Sie die große Musikauswahl für jeden Geschmack im Thalia Onlineshop!


Kegeltjes en staafjes

Kegeltjes maken kleurwaarneming mogelijk en hiermee is het zicht scherper en kunnen sneller veranderingen in het beeld worden waargenomen dan met staafjes. Dat komt doordat hun responstijden korter zijn dan die van staafjes. Kegeltjes zijn het dichtst op elkaar geplaatst in de buurt van de gele vlek.


In het netvlies zitten gespecialiseerde receptor zenuwcellen, zogenaamde staafjes en kegeltjes , die lichtgevoelige chemicaliën bevatten. De zenuwcellen krijgen hun naam vanwege hun vormen. De staafjes zijn ongeveer 0. De kegeltjes zijn korter en dikker.


Kegeltjes en staafjes

In elk oog zitten circa 1miljoen staafjescellen. Staafjes liggen verspreid over het hele netvlies, maar niet in de gele vlek en de blinde vlek. Kegeltjes liggen juist vooral in de gele vlek en de directe omgeving daarvan. In het donker heeft het een gunstiger effect om net naast een object te kijken omdat het licht dan op de staafjes valt en die functioneren in het donker beter dan kegeltjes.


Wat dit hoogpolig tapijt voorstelt, vol witte en (een paar) groene sliertjes? Hun vorm verraadt het eigenlijk al: het zijn staafjes en kegeltjes. Geen pixels maar kegeltjes en staafjes. Ons oog vangt licht en kleuren op via receptoren op het netvlies.


Die receptoren kennen wij beter als de zogenaamde kegeltjes en staafjes. Bij mensen met kegel-staafdystrofie sterven eerst de kegeltjes af. Hierdoor ontstaan er problemen met het zien van kleuren en details. Vervolgens functioneren ook de staafjes steeds slechter, waardoor ook het kijken in zwart-wit en in schemer en donker moeilijker wordt.


Retinitis pigmentosa: Verlies kegeltjes en staafjes in oog Retinitis pigmentosa is een verzamelnaam van (erfelijke) oogaandoeningen waarbij de patiënt geleidelijk aan het gezichtsvermogen verliest. De lichtgevoelige netvliescellen in de achterkant van het oog zijn aangetast door de aandoening waardoor de staafjes en kegeltjes stilaan afsterven. En hoe langer je weg wandelt van de gele vlek hoe meer staafjes je tegen komt en hoe minder kegeltjes. Na verloop van tijd bestaat het landschap hoofdzakelijk uit staafjes , met zo hier en daar nog een verdwaald kegeltje. Als je het denkbeeldige bos uitloopt en je aankomt op een grote lege vlakte zonder bomen, dan heb je de eindbestemming van je.


Kegeltjes zorgen voor een grotere gezichtsscherpte (meer details) dan staafjes , doordat elk kegeltje afzonderlijk met één zenuwcel is verbonden. Staafjes zijn in groepjes met één zenuwcel verbonden en geven daarom een vager beeld. Staafjes en kegeltjes in het netvlies In het netvlies liggen twee soorten zintuigcellen: staafjes en kegeltjes.


Ze liggen verspreid in het gehele netvlies. Met de staafjes worden alleen contrasten waargenomen in zwart-grijs-wit. Maar in de gele vlek en de blinde vlek liggen geen staafjes. Wat zijn de kegeltjes en staafjes ? Dit zijn de lichtreceptoren van het netvlies, die het lichtsignaal omzetten in een elektrisch signaal, dat via de oogzenuw naar de hersenen gestuurd wordt. Met de kegeltjes kun je kleuren zien, en met de staafjes zwart, wit en grijstinten.


Kegeltjes en staafjes

Ze kunnen geen kleuren waarnemen. Er zijn kegeltjes voor roo groen en blauw licht. Als alleen de staafjes werken, bijvoorbeeld als het schemerig is, zie je alles als bij een zwartwit foto. Kleuren kun je zien met de kegeltjes. Met staafjes kan je alleen contouren waarnemen in grijstinten.


Omdat de concentratie kegeltjes in en direct om de gele vlek heel laag is, kan je met staafjes geen gedetailleer scherp beeld. Met je kegeltjes kun je kleur zien. Ze zorgen er met name voor dat we de dingen kunnen zien die zich recht voor ons bevinden.


In de schemering werken alleen de staafjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts