vrijdag 27 maart 2015

Compost bakken

Alle compost vind je op beslist. Bestel simpel en snel jouw tuinaarde online. De compost heeft zich gezet en een extra injectie van zuurstof is wenselijk. Voer de tweede omzetting uit, niet meer dan zes maanden (drie is nog beter) na de eerste en enkele maanden voor je de compost wil gebruiken. Dek de derde bak zeker af.


In deze laatste fase wordt je compost best een stuk droger.

Om de bak rond te draaien is het wel aan te raden een houten plank of iets dergelijks aan te schaffen, die je even op de opening van de bak kunt bevestigen. Bovendien levert het een nuttig eindproduct op. Compost is humusrijk en daarom bruikbaar als bodemverbeteraar voor je tuin.


Verkeerd composteren veroorzaakt broeikasgas. Maar composteren is een rottingsproces: bacteriën, schimmels en andere bodemorganismen zetten groente-, fruit- en tuinafval om in compost met behulp van zuurstof. Tips voor zelf compost maken.


Wanneer je zelf compost gaat maken, zorg voor goede doorluchting, vochtigheid en variatie van het afval in de composthoop. Op die manier krijg je minder last van ongewenste gassen en stank.

Plaats de compost minimaal meter bij water vandaan (bijvoorbeeld een sloot). De bak kan een tuin van 2men het groente-, fruit- en tuinafval (GFT-afval) makkelijk aan. Tevens is deze bak voorzien van wegneembare planken aan de voorzijde. Op deze manier kunt u gemakkelijk bij het onderste van uw compost.


Ook deze bak kan optioneel voorzien worden van een modulair dakje. Verspreid ongeveer twee centimeter compost over je gehele tuin. De wormen komen hierdoor naar boven en nemen het materiaal in zich op. Het verteerde afval van de wormen, ook wel humus genoem vormt het voedsel voor de planten en bomen in de tuin.


Belangrijk daarbij is dat de bak luchtgaten bevat, zonder lucht is compost maken niet mogelijk! Onze compostbakken zijn van hout gemaakt, maar het kan bijvoorbeeld ook van kippengaas worden gemaakt, als het maar een beetje bij elkaar wordt gehouden. Als je de bak in je siertuin hebt staan wordt natuurlijk ook het uiterlijk van de bak belangrijk. Als je compost gaat stinken kan het zijn dat er te veel water in je bak zit, of te veel voedselresten. Om dit probleem op te lossen kun je een paar dagen geen voedselresten toevoegen, de compost roeren en wat meer gaatjes in de wanden boren.


Wacht tot maanden voor je de compost van je GFT-afval gaat gebruiken. Met de aanschaf van een compostbak van hout produceert u op natuurlijke wijze compost. De bak bestaat uit een halfopen constructie met een metalen frame en latten van larikshout.


De onderzijde wordt niet afgesloten zodat uw groente, fruit- en tuinafval in contact blijft met de grond. Voor een optimaal gebruik van Composto is het aan te raden nat afval eerst te laten uitlekken en het afval niet in de zak aan te stampen.

Ook is het verstandig de GFT- bak zo min mogelijk in de zon te plaatsen. Compost is namelijk een goede bodemverbeteraar en heeft een zichtbaar positieve invloed op alles wat in de tuin groeit. Zo voegt compost voedingsstoffen toe aan de bodem, kun je het mengen met water en zo ook als potgrond of tuinaarde gebruiken en houdt het vocht vast wanneer de grond droog wordt.


Een bodem heeft de bak niet, zodat eventuele wormen en andere organismen uit de grond in de compost kunnen kruipen en kunnen meehelpen met de omzetting. De beste plek voor de bak is op losgewerkte aarde op een rustig plekje van het erf. Bak dek ik af met een flinke laag stro. Jutezakken of een oud kleed gaat trouwens ook prima. Na verloop van tijd gaat de hoop warmte ontwikkelen.


De temperatuur kan oplopen naar °C. Bak gebruik ik om compost te bewaren. Bij een grote tuin kun je ook meerdere van deze bakken naast elkaar plaatsen. Handig, want zo kun je de compost van de ene naar de andere bakken overscheppen in plaats van keren.


Nu nog leren hoe je moet composteren. Samen met de kinderen compost maken? Met de volgende tips is het nog leuker om samen met de kinderen compost te maken. Veel composthopen of – bakken produceren vliegen, mieren of stank, maar geen compost. Dit omdat ze enkel maar wat bij elkaar gegooid afval bevatten.


Waar haal je goede compost vandaan? Zodra het voorjaar voor de deur staat is het tijd voor de grootste klus van het hele jaar: de bakken van vorig jaar moeten worden aangevuld. Dat kan op manieren: óf met compost , of met nieuwe Makkelijke Moestuinmix en speciale aanvullende voeding.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts