woensdag 15 juli 2015

Bloembollen in pot

Keuze uit ruim 1soorten! Specialistisch advies nodig? Bloembollen tegen de laagste prijzen. De bak moet minimaal drie keer de hoogte van de bloembol hebben. Helemaal onderin komt een laag van potscherven, hydrokorrels of grind voor drainage.


Zorg ervoor dat onderin de pot gaten zitten, zeker als je de bloembollen in pot buiten gaat zetten.

Het is belangrijk dat de pot diep genoeg is, de pot moet minimaal drie keer zo hoog zijn als de bloembol. Zorg er ook voor dat er een gat onderin zit, zodat het teveel aan water kan weglopen. Gaat u meerdere lagen bloembollen planten - de zogenaamde lasagnebeplanting - kies dan voor een voldoende hoge pot. Begin met een laag bloembollen die laat bloeien in het seizoen, bijvoorbeeld tulpen, bedek deze met potgrond en leg dan een laag bloembollen die eerder bloeien, bijvoorbeeld krokussen hier bovenop.


Je moet immers meerdere lagen op elkaar kunnen stapelen. De volgorde waarop de bloembollen in de pot geplant moeten worden, is als volgt: de bloembollen die als eerste in bloei staan komen bovenop. De bloembollen die als tweede bloeien komen daaronder en de bloembollen die als laatste bloeien komen onderop.


Gaat het streng vriezen dan kunt u de potten inpakken met bv noppenfolie.

Of zet ze tijdelijk in een ruimte waar de temperatuur niet hoger is dan graden. Of je kiest er voor om type bloembollen op hetzelfde moment te laten bloeien. Stap 5: Je kunt de beplante potten neerzetten zoals je ze gekocht heb, of ze in een mooie decoratieve pot te zetten. De keuze in bloeiende bloembollen in potten - of potjes - is groot. Gezellig op de eettafel een rechthoekig bakje met laagbloeiende bolletjes zoals anemone blanda, sneeuwklokjes, blauwe druifjes en krokussen.


Prachtig in de woonkamer een pot met hoge soorten zoals narcissen, tulpen, hyacinten of kievietsbloemen. Maak gebruik van etagebeplanting en plant meerdere soorten boven elkaar voor lange bloei. Veel bloembollen zijn niet winterhard (over het algemeen zijn dat de bollen die in het voorjaar moeten worden geplant). Om bloembollen te helpen overwinteren kun je de grond erboven bedekken met een laagje stro. Door de bollen binnen in een pot te kweken, kun je de bloeitijd vervroegen.


Doe bovenop de bloembollen een laag met potgrond en druk dit stevig aan. Geef als laatste stap flink water, zodat de bloembollen goed wortelen. Het overtollige water loopt weg via de gaatjes onderin de pot.


Herhaal stap in januari en februari. Door ze dan nog eens een flinke plens water te geven voorkom je dat de bloembollen uitdrogen. Alleen tijdens de vorstperiode en bij een te natte grond mag je de bloembollen niet in de grond zetten, ze zullen dan namelijk gelijk bevriezen of verrotten.


Het is van belang dat de pot waarin je de bloembollen gaat planten diep genoeg is.

Extra tip voor je bloembollen in pot. Voorjaarsbloeiende bloembollen zoals muscari, narcissen en hyacinten plant je best in het najaar, vanaf september tot december, vóór de eerste nachtvorst plaatsvinden. Zomerbloeiende bloembollen zoals dahlia’s en calla’s plant je in het voorjaar, zodra de kans op nachtvorst voorbij is.


Plant dan je bloenbollen in pot. Dit noem je lasagnebeplanting. Groenredacteur Annemarie Görts legt hierover alles uit in haar tuinvlog. Het planten van bollen in volle gron maar ook in potten, wordt uitgelegd in deze instructievideo.


Voor het planten van voorjaarsbloeiers, zoals tulpen, narcissen, hyacinten en crocussen, zijn oktober en november de beste maanden. Met bloembollen -op- pot helpen wij u hier graag mee. Voor bedrijven en consumenten hebben wij diverse (relatie)geschenken en give-aways.


Tip Als je bloembollen hebt die vroeg in het jaar bloeien, is het het beste om deze dicht tegen het huis te planten. Omdat het vroeg in het voorjaarsseizoen nog vaak koud is, kun je de bloembollen beter dicht onder je ramen te zetten, zodat je er ook van binnen uit van kan genieten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts