vrijdag 23 december 2016

Boenwas verwijderen

U kunt de boenwas (blanke bijenwas) bijna geheel verwijderen met een doek die doordrenkt is met wascleaner. Schuur het hout om er zeker van te zijn dat er geen restjes boenwas zijn achtergebleven. Begin met grof schuurpapier en eindig met fijn schuurpapier. Hoe kan je boenwas verwijderen ? Lees ook of de fabrikant aangeeft waar je het product mee kunt verdunnen. Datzelfde middel gebruik je ook om vlekken te verwijderen.


Boenwas verwijderen

Met schuren of schrapen krijgt u de bovenlaag weg maar niet wat in het hout getrokken is. Daarna afwassen met bv St-Marc, laten drogen en het hout is als nieuw. Achter op de muur zat een lelijke gele vlek van boenwas. De muur is van baksteen, waar granolstructuur overheen zit. Geen probleem, wij leggen uit hoe u meubelwas van het hout kunt verwijderen.


Boenwas geeft een hardnekkige gele vlek. Ontstaat er opnieuw een glanzend resultaat dan is de laag nog goe blijft de glans achterwege dan kan het meubel opnieuw in de boenwas worden gezet. Om het meubel opnieuw in de boenwas te zetten is het echter wel noodzakelijk dat de laag boenwas te verwijderen.


Heb je een leuk meubeltje en wat blijkt? Deze is echter makkelijk te verwijderen door de vlek te behandelen met groene zeep of biotex en vervolgens in de wasmachine. Vervelend maar niet verloren. Maar hoe weet je nou of er een waslaag op zit? HG meubelwas remover verwijdert de toplaag van oude waslagen, waardoor vlekken en vuil verdwijnen.


Na het verwijderen van de oude waslagen en de behandeling met HG vloeibare antiekwas lijken meubels weer als nieuw. Ik geloof dat er boenwas op de kast zit, tenminste dat heb ik mij laten vertellen. Als het boenwas is, hoe verwijder ik dat? Wat moet ik allemaal doen om de kast uiteindelijk dekkend in wit hoogglans over te schilderen? Alvast bedankt, en dan kan ik lekker aan de slag!


Maar het bovenblad is helemaal zwart geworden, door oa 1jaar boenwas etc. Eerst mechanisch met een nieuwe zonder bramen glasmesje lijkt me verstandig en dan in warmsoda water leggen dan verzeept de rest en de zweem die overbijft is waarschijnlijk met natuurlijke terpentine te verwijderen. Ik maak mijn ramen één keer per jaar schoon met causticsoda maar dat is gevaarlijk spulletje. Alle aangebrachte lagen was worden dan chemisch verwijderd zodat het blanke hout weer tevoorschijn komt.


Je kunt het hele meubel laten logen bij een logerij. Ik zou graag de vernis van een paar oude kasten verwijderen. Maar er zitten daar blijkbaar nogal wat lagen op, en het lijkt me nogal kostelijk om dit met klasiek een afbijtmiddel te gaan doen. Krassen hadden er dan minder vat op.


Dat is een hele klus om telkens weer de kast en de tafels onder de boenwas te moeten zetten, Als je ze wilt “renoveren” en weer een laagje boenwas wil aangeboren, moet de oude er eigenlijk eerst af en dat is niet altijd eenvoudig. Wij wilden boenwas van eiken keukenkastjes verwijderen om ze daarna te patineren. Vandaag zag ik toevallig dat je ook een verouderd effect kan krijgen met kalkwas.


De info die wij hierover vinden spreekt zich echter tegen. Ook houten deuren en vloeren kan je boenen. Bij deuren is het handig als je een laagje boenwas aanbrengt op de plaatsen waar je de deur aanraakt.


Boenwas verwijderen

Vingerafdrukken zijn dan gemakkelijk te verwijderen. Wist je trouwens dat je eikenhout het best eerst poetst met lauw bier en daarna met water? Om brandvlekken te verwijderen uit een vinyltapijt, neem met een wattenbolletje met aceton de brandvlek weg. Er blijft alleen een wit vlekje over.


Brandvlekken op porselein zijn te verwijderen met een natte kurk gedoopt in wat zout. Goed over de vlek wrijven. Met boenwas , kalkwas, colourwax en metallic wax kun je onbehandeld hout kleuren, whitewashen of beschermen en krijtverf een prachtig patina of metallic effect geven. Ben me dan in een verfwinkel gaan bevragen en volgens hun kan deze kast in principe niet meer behandeld worden omdat de boenwas er door de loop der jaren teveel is ingetrokken en je deze niet volledig meer kan verwijderen , waardoor er dus ook niets meer zal op hechten.


Behalve volgens hen een ceruseerwas (was op was mag blijkbaar wel). Vervolgens kan dezelfde actie herhaald worden met de bekende (vezel)schuursponsje van onder meer 3M. Spoel het object op tijd af met water zodat het afkomende mengsel van was en reinigingsmiddel niet kan indrogen. Veeg, voor het product droog is, vuil en boenwas met een nieuwe katoenprop weg, met de houtnerf mee.


Het merendeel van de natuurlijke was kan door benzine van therebenthine weggenomen worden. Reinigingspopote verwijdert vuilaanslag, oude boenwaslagen, vlekken op geboende en geverniste meubelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts